Floris Alberse

Inschrijven wachtlijst

Leider in de organisatie

In onze steeds complexere wereld blijkt het oude paradigma van ‘command & control’ vaak niet meer te werken. Revolutionaire vernieuwingen zetten organisaties en zelfs hele waardeketens in één klap op hun kop. Ze nopen tot het herontdekken van dienstverlening, product en doelgroep.

Dat raakt aan de bedoeling van de organisatie: wat is ons bestaansrecht? Welke betekenis hebben we voor onze doelgroep en voor de wereld? Als daar consensus over ontstaat, dan krijgt de organisatie vleugels. Dat vraagt van de leider om contexten te creëren waarin echte gesprekken gevoerd worden die raken aan de kern van de organisatie. Het zijn gesprekken waarin jullie samen leren, verschillende perspectieven ontdekken en knopen doorhakken.

Daarna volgt de ó zo belangrijke vervolgstap: het gesprek aangaan in de organisatie over de purpose. Dat is een oefening in balanceren tussen zenden en ontvangen. Wanneer doe je als directeur of bestuurder daarin een stap naar voren? En wanneer juist naar achter? Je wilt autonomie van mensen bevorderen en tegelijkertijd waar nodig de regie nemen. De juiste balans daartussen ligt verscholen in het moment. Dat vraagt om oefenen in werkelijk aanwezig zijn.

Jij bent zelf een instrument voor verandering. Je luistert namelijk met één oor naar de inhoudelijke argumenten en luistert met je andere oor naar: waar gaat het hier eigenlijk over? Je analyseert met je hoofd en je voelt aan met je lijf. Je benoemt, reflecteert, stelt vragen en neemt besluiten, ongeacht de druk van buitenaf. Stevig en aanraakbaar. Het vraagt van jou vastberadenheid en uithoudingsvermogen.

Zo bouw je aan een organisatie waarin mensen en hun belangen gezien worden, waarin ze autonomie en vertrouwen krijgen die ze verdienen, waarin jullie op een wendbare manier samenwerken. Vanuit een gemeenschappelijk ervaren purpose werken mensen met plezier en voldoening aan betekenisvolle resultaten. Dat begint bij een sterk en goed samenwerkend directieteam.

Doel: hier nog een doel neerzetten?

Lees meer over leiderschap

voor directeuren, bestuurders en toezichthouders uit profit- en non-profitorganisaties.

Plan jouw strategiesessie

We ontmoeten elkaar, verkennen je situatie en je vraag, en we stippelen een strategie uit om jouw doelen te bereiken. Desgewenst krijg je een voorstel voor een leiderschapstraject op maat.

FA_website_afbeelding

Wat kan ik voor je betekenen?

Volle agenda?

Het kan er wel eens bij inschieten om stil te staan bij de echte vragen in het leven en leiderschap.

Ik bied je graag drie reflectiemomenten aan: je ontvangt ze per mail en ze duren een paar minuten.

Zodat je je dag daarna met aandacht en focus kunt continueren. En op termijn wellicht meer plezier en voldoening ervaart.

Zin in drie reflectiemomenten?

Uitschrijven kan altijd met één klik. Je gegevens zijn veilig en worden nooit met anderen gedeeld.

Je agenda vol met overleggen?

Dan kan het er wel eens bij inschieten om stil te staan bij de echte vragen in je leven en leiderschap. Dat is wat ik regelmatig hoor van directeuren en bestuurders die contact met me opnemen.

Daarom bied ik je drie reflectiemomenten aan. Het zijn nano-retraites van een paar minuten die ik je per mail stuur. Zodat je je dag daarna met plezier en voldoening kunt continueren.

Nieuwsgierig?

Je gegevens bewaar ik zorgvuldig en ik deel ze nooit met anderen. Uitschrijven kan altijd met één klik.