Arko van Brakel (45) werd steenrijk met de eerste commerciële internetprovider van Nederland, maar verloor die miljoenen een paar jaar later ook weer. Hij is nu directeur van centrum voor ondernemerschap en leiderschap De Baak. Van Brakel vertelt over zeven belangrijke lessen die hij leerde in het leven. ‘Ik rende van adrenalinestoot naar adrenalinestoot.’

 

Omgangsvormen

„Veertien jaar was ik toen ik in het dorpje Ophemert appels plukte. Hard werken, maar ik verdiende er mijn eerste geld mee. Op een gegeven moment nam de baas van de appelboomgaard me apart van de groep. Hij zei dat ik niet voorzichtig genoeg was met de appels. Een wijze les, vooral de manier waarop hij me verbeterde. Ik waardeerde het dat hij me niet tegenover de groep corrigeerde. Het was zijn mantra: ‘Iemand op z’n sodemieter geven doe je onder vier ogen en iemand prijzen doe je in het openbaar.’ Ik pas die regel nog steeds toe.”

 

Tegenkracht (1)

„Grof gezegd was Mariëtte een bitch. Ze was mijn eerste baas toen ik voor KPN ging werken. Daarvoor had ik onder meer een eigen reclamebureau gehad. Van hogerop was besloten dat ik Mariëttes telefonische verkoopafdeling ging leiden, terwijl zij dat niet wilde. ‘Ik ga het jou heel moeilijk maken, Arko’ was het eerste dat ze zei. Het was verschrikkelijk. Later vertelde iemand me dat Mariëtte heel belangrijk voor me was, juist doordat ze zo vreselijk was. Ik had geen idee op welke manier Mariëtte een cruciale rol in mijn leven zou spelen, maar daar kwam ik snel achter.”

 

Tegenkracht (2)

„In het voorjaar van 1994 ging de telefoon. Het was een Brit met de naam Simon Cavendish. Niemand op de afdeling verkoop van KPN sprak Engels, dus nam ik de telefoon over. Ik merkte snel dat het potentieel een grote opdracht was. We spraken bij hem af om zijn vraag te bespreken en Simon toonde me onze gedeelde liefde: het internet. Hij stelde voor om samen de eerste commerciële internetprovider te beginnen. Zonder KPN, dus ook zonder Mariëtte. De keuze om weg te gaan was mede dankzij haar niet moeilijk. Zo kwam Euronet Internet tot stand, met binnen vier jaar een omzet van 28 miljoen gulden. Bedankt Mariëtte!”

 

Goud

„Ondernemen draait om zelfvertrouwen en de juiste cijfers. Dat leerde ik in 1995, een jaar nadat Simon en ik Euronet waren begonnen. We hadden een afspraak bij de directeur van ABN Amro in Amsterdam. Een krediet van één miljoen gulden hadden we nodig, anders zou het einde verhaal zijn. Toen we binnenkwamen keek de directeur ons streng aan. Hij wees naar de krant op zijn bureau: ‘Investeren in internet is zinloos’, een citaat van Microsoft-baas Bill Gates. Simon en ik schrokken, maar hadden een zelfverzekerd weerwoord en goed onderbouwd bedrijfsplan. Daardoor liepen we de deur uit met een leenovereenkomst.”

 

Platinum

„Een paar jaar later. Mijn vrouw José en ik zaten in de auto. Simon en ik hadden Euronet verkocht en hoefden in theorie niet meer te werken. Door het succes voelde ik me onaantastbaar. Simon belde. Hij was bij de notaris om ons nieuwe bedrijf op te richten en vroeg of ik voor miljoenen guldens mee wilde doen. José schudde ‘nee’ en mijn gevoel zei ‘nee’. Tegen Simon zei ik ‘ja’. Mijn grootste fout ooit: die miljoenen ben ik allemaal verloren. Laat je intuïtie en je eega het altijd winnen van je ego.”

Dal

„Thuis liep ik met een zonnebril op. Licht verdroeg ik niet. Muziek ook nauwelijks. Het deed pijn aan m’n oren. Maand in maand uit kon ik niets. Te lang was ik opgegaan in het snelle geld, de aandacht in bladen en kranten, de verlangens van grote bankiers en investeerders om me heen. Ik rende van adrenalinestoot naar adrenalinestoot. Ik besloot een training te volgen om te onderzoeken hoe ik mijn leven weer kon oppakken. De les die ik toen leerde: minder bezig zijn met verwachtingen van anderen.”

Hoog

„Ik wil leren om rustiger te zijn. Nu smijt ik soms met energie, mede doordat ik super fit ben. Als directeur van een opleidingsinstituut is dat soms prettig, maar door mijn onrust en ongeduld wals ik soms over anderen heen. Ik luister dan niet goed en vergeet te controleren of we nog wel echt communiceren. Sommige mensen haken dan af. Dat is zonde, dus daar werk ik aan. Geef me nog vijf tot tien jaar, dan heb ik de rust om in elke situatie en op elk niveau wijsheid aan mijn energie te koppelen. Ik zou wel minister van Ondernemerschap willen worden.”

 

 

Cv

Geboren 31 augustus 1968 in Ophemert


Opleidingen
International management aan de Inter Management School (1989-1993), marketingopleiding Nima B en diverse cursussen


Loopbaan
verkoopmanager KPN (1993-1994), oprichter en mede-eigenaar internetprovider Euronet Internet (1994-1998), oprichter en mede-eigenaar van diverse andere bedrijven waaronder internetopleidinginstituut PuntEDU (1997-2002) en YouTube-voorloper Jamby (1999-2000), directeur van De Baak (sinds 2012)

 

Boeken Nieuwe Helden (2000, samen met Marcella Bremer) en Iedereen Ondernemer (2009) en Ondernemen met lef (2012)

Boeken Nieuwe Helden (2000, samen met Marcella Bremer) en Iedereen Ondernemer (2009) en Ondernemen met lef (2012)

 

Privé 18 jaar getrouwd met José, ze hebben twee kinderen (11 en 14)