Elke carrière kent wel een leermeester (m/v). Voor mensenrechtenactivist Nori Spauwen (28) is dat rechtvaardigheidsprofessor Thomas Pogge (61). „Pogge heeft mijn leven veranderd.”

„Vanaf de dertiende verdieping staarde ik naar buiten. Het regende. De tochtige Utrechtse Uithof was verlaten. In mijn studentenkamer typte ik mijn zoveelste paper. Weer een gedachteoefening over wat oude blanke mannen geschreven hadden over wat andere oude blanke mannen ooit schreven. Ik haalde goede cijfers, want ik had het trucje van de filosofie wel door. Maar ik was teleurgesteld. Dit was niet waarom ik filosofie studeerde.

„In het Vredespaleis in Den Haag veranderde alles. Samen met een vriendin bezocht ik een conferentie over mondiale rechtvaardigheid. In dat vakgebied is één toonaangevende professor en hij gaf een lezing: de Amerikaans-Duitse Thomas Pogge. Mijn hoogleraren in Utrecht deden neerbuigend over hem, omdat ze zijn theorie te praktisch vonden. Ik was juist enorm onder de indruk van Pogges lezing. Hij gebruikte de filosofie om de wereld rechtvaardiger te maken. Wat zou ik graag eens met hem praten. Maar dat durfde ik natuurlijk niet.

„Een jaar later zat ik achter het stuur van een grote Amerikaanse bolide. In de binnenspiegel zag ik Thomas Pogge op de achterbank liggen. Ik reed op Highway 40 dwars door Tennessee in de Verenigde Staten. Pogge sliep. Hij had net urenlang gereden, terwijl we spraken over filosofie. In het Vredespaleis had een vriendin me gedwongen op Pogge af te stappen. Het werd een leuk gesprek en hij nodigde me meteen uit om bij hem te komen studeren aan Yale University. Nu maakten we samen een vierdaagse trip langs universiteiten waar Pogge lezingen moest geven.

„Ik dacht aan wat Pogge tegen me gezegd had. De filosofie is een middel om de wereld rechtvaardiger te maken. Dan moet het roer ook echt om, besloot ik. Sinds anderhalf jaar ben ik mensenrechtenactivist bij het COC. Ik voer internationaal actie voor rechten van homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen. Ik maak dankbaar gebruik van de trucjes van de filosofie.”