Bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties vragen Floris Alberse (MSc MA) voor het leiden van onder meer congressen, debatten, bewonersbijeenkomsten en brainstormsessies. Zijn enthousiaste stijl is prikkelend en verbindend. Floris maakt documentaires voor de VPRO op Radio 1. Hij werkt aan zijn eerste televisiedocumentaire voor Het uur van de wolf op NPO2.

 

Studies

Floris (1987) studeerde af in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie liep hij stages bij onder meer VPRO’s Tegenlicht en correspondent Laurens Boven in Berlijn.

 

Tijdens zijn tweede masterstudie, Journalistiek & Media, debuteerde Floris op de radio met de documentaire De flat van mijn opa. Daarin vertelt hij het verhaal over zijn opa Piet (85) die zich niet meer thuisvoelt in Den Haag. Dat komt volgens opa ‘door al die buitenlanders’.

 

Radioprijs

De documentaire won de NTR Radioprijs 2011 in de categorie Nieuws. Juryvoorzitter Pieter Broertjes noemde De flat van mijn opa

‘een goed voorbeeld van een groot actueel onderwerp dat persoonlijk wordt gemaakt. Daardoor grijpt het je.’

De documentaire kreeg veel aandacht op radio, tv en in de krant. Floris sleepte twee internationale nominaties in de wacht: voor de Prix Europa en het International Feature Conference.

{image:658}

Interviewer en presentator

Floris ging als radiomaker aan de slag voor VPRO’s De Avonden, het kunst- en cultuurprogramma op Radio 6. Freek de Jonge interviewde hij over het kleinkunstlied, Twan Huys over interviewen en Jean-Marc van Tol over Fokke & Sukke.

Samen met NRC-journaliste Adinda Akkermans presenteerde Floris het radioprogramma Leermeesters. In live-interviews van een uur gingen Adinda en Floris op zoek naar wijsheid door in gesprek te gaan met een onderwijzer, waaronder professor Egbert Dommering. Op Radio 1 kreeg Leermeesters een vierdelig vervolg. Floris maakt nog steeds radio voor HollandDoc op Radio 1.

{image:788}

 

Pauw & Witteman

Nadat Floris werkte voor het programma Profiel (HUMAN/IKON/KRO), ging hij aan de slag als fulltime redacteur bij Pauw & Witteman. Hij onderzocht onderwerpen, selecteerde de juiste sprekers en zorgde voor de inhoudelijke voorbereiding van de presentatoren.

Thema’s waar Floris zich op concentreerde waren maatschappelije vraagstukken, kunst en cultuur en sociale onrechtvaardigheid. Voorbeelden van studiogesprekken die Floris voorbereidde zijn Shell over de olieramp in Nigeria, vereniging Martijn over pedofilie en Jeroen en Sandra van Veen over componist Simeon ten Holt.

 

Floris had een hand in het aanzwengelen van de Zwarte Pieten-discussie, door begin oktober 2013, mede op initiatief van Jeroen Pauw, Quinsy Gario uit te nodigen in Pauw & Witteman. Een jaar eerder kwam hetzelfde thema aan de orde in Floris’ radiodocumentaire De zwarte in het witte land.

 

{image:1404}

 

Gespreksleiding

Sinds 2010 treedt Floris regelmatig op als gespreksleider, dagvoorzitter of presentator bij kleine en grote bijeenkomsten: van kleine groepen van vijftien deelnemers tot grote groepen met honderden mensen. Zo gingen in Biddinghuizen achthonderd mensen onder zijn leiding in gesprek met oud-minister Hans Alders.

 

Floris kan tijdens grote bijeenkomsten optreden als presentator en interviewer. Maar bij kleinere gelegenheden zorgt hij er vooral voor dat deelnemers met elkaar in gesprek gaan. Leiders met hun achterban, initiatiefnemers met critici en management met vloer. Daardoor worden spanningen uit de lucht gehaald en ontstaat draagvlak voor beslissingen.

Lees wat opdrachtgevers over Floris zeggen, of neem direct contact met hem op.