De Prix Italia nomineert de documentaire De zwarte in het witte land in de categorie radio. De door de Italiaanse omroep RAI georganiseerde internationale prijs voor de beste mediaproducties is één van de belangrijkste mediaprijzen in Europa.

De 65ste editie van de Prix Italia vindt plaats van 21 tot 26 september 2013 in Turijn. HollandDoc op Radio 1 stuurde de documentaire van Floris Alberse in als één van de twee Nederlandse inzendingen. De andere Nederlandse inzending is De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic.

De zwarte in het witte land, in het Italiaans vertaald als ‘Essere di colore in un paese bianco’, gaat over de 25-jarige Zawdie die zich nog steeds niet thuis voelt in Nederland. Dat komt volgens hem doordat mensen hem behandelen als buitenlander.

Het is de tweede documentaire van Floris Alberse die meedingt in een internationale competitie. Eerder werd De flat van mijn opa genomineerd voor de Prix Europa. De documentaire werd in Nederland bekroond met de NTR Radioprijs 2011.