“De Kuip moet behouden blijven.” Dat zeggen architect Rein Jansma en oud-voetballer Willem van Hanegem op de avond voordat de Rotterdamse gemeenteraad debatteert over het onderwerp.

 

Het Nieuwe Stadion
Stadion De Kuip en Feyenoord willen een nieuwe Kuip bouwen. Stadiondirecteur Jan van Merwijk stelt dat de huidige Kuip “in de toekomst niet meer zal kunnen voldoen aan de steeds hogere eisen die gesteld worden aan een (inter)nationaal voetbalstadion.” Zo wil de KNVB geen interlandwedstrijden meer spelen meer spelen in De Kuip.

 

“Het stadion is niet meer van deze tijd. Fans en sponsoren klagen, willen hier gewoon niet meer naar toe”, aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen afgelopen najaar.

En technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel vreest dat Feyenoord zich op de lange termijn niet kan meten met de andere Nederlandse topclubs als er geen nieuw stadion wordt gebouwd.

 

Renovatieplannen
Veel Rotterdammers verzetten zich echter tegen een nieuwe Kuip. Actiegroep Red de Kuip heeft het afgelopen jaar een renovatieplan voor de huidige Kuip ontwikkelt.

 

Architect Rein Jansma renoveerde De Kuip in 1994. Hij stelt dat het huidige stadion prima opgeknapt kan worden. Hij vindt dat de ovale vorm van de Kuip het stadion intiem maakt. “Je bent daar samen. De afstand tot het veld is precies goed.” 

Van Hanegem

Ook oud-voetballer Willem van Hanegem verzet zich tegen de nieuwbouwplannen. Van Hanegem speelde negen seizoenen in De Kuip voor Feyenoord. Hij vindt dat daar iets magisch hangt. Feyenoord zou niet voor niets zou moeilijk thuis te kloppen zijn.

Van Hanegem en Jansma bespreken vanavond bij Pauw & Witteman de nieuwbouw- en renovatieplannen van De Kuip. Ook gaat Van Hanegem in op de oefeninterland van Nederland tegen Italië vanavond.

Redactie: Floris Alberse