Afgelopen vrijdagavond loopt het aangekondigde feest op Facebook van de dan nog vijftienjarige Merthe uit Haren flink uit de hand. Ondanks de herhaaldelijke oproep van de burgemeester om niet naar Groningen af te reizen, komen duizenden jongeren af op de oproep van Merthe.

 

Die nacht houdt de politie 35 mensen aan, van wie er nog 31 vastzitten en de meesten zo tussen de 15 en 40 jaar oud zijn. Onder hen bevinden zich elf minderjarige arrestanten, die waarschijnlijk openlijke geweldpleging ten laste zal worden gelegd. Het Openbaar Ministerie zal zich de komende tijd bezighouden met een onderzoek naar de rellen om antwoord te willen geven op de vraag hoe dit feest zo uit de hand heeft kunnen lopen?

 

Omstanders
In de uitzending zullen ook scholieren, middenstanders en buurtbewoners uit Haren aan het woord komen. Hoe hebben zij als omstanders deze avond beleeft? Daarnaast zit journalist Bas van Sluis in het publiek om die bewuste vrijdagavond te beschrijven.

 

Verantwoordelijk
Wie zijn verantwoordelijk voor het mislukte feestje in het Groningse Haren? Wat voor een rol hebben de media gespeeld? Daarover vertellen journalisten Jeroen Wollaars (NOS) en Mick van Wely (Dagblad van het Noorden). Zij versloegen deze week het nieuws uit Haren.

Redactie: Rachel Franse, Rianne Spit, Maartje Hofhuis, Daniëlle van Lieshout en Floris Alberse