Piet (85) voelt zich niet meer thuis in Mariahoeve, schreef het AD/Haagsche Courant naar aanleiding van de documentaire De flat van mijn opa. Floris werd geïnterviewd door Nico Hemelaar.

Piet (85) voelt zich niet meer thuis in Mariahoeve

Floris Alberse maakt radiodocumentaire over zijn opa

DEN HAAG Floris Alberse maakte een radiodocumentaire over zijn opa. Deze 85-jarige inwoner van Mariahoeve voelt zich ontheemd in zijn flat en tussen nieuwe Hagenaars die hij in de Spuistraat tegenkomt.

De Turkse snackbarhouder bij hem om de hoek noemt Piet Alberse de gunstige uitzondering onder zijn buitenlandse buurtgenoten. ,,Die knul werkt heel hard,” zegt de oude man in de radiodocumentaire De flat van mijn opa. ,,Ik mag hem wel.”

In 1987 verhuisde het echtpaar Alberse naar een keurige flat in Mariahoeve. Dankzij goede connecties met de katholieke woningbouwvereniging kregen de twee een mooie portiekwoning. Het trappenhuis deelden ze destijds met zeven keurige Hollandse gezinnen. De laatste jaren is de bevolkingssamenstelling van de wijk danig veranderd, ook die in de flat aan de Diamanthorst. Vijf van de acht woningen in het portiek worden tegenwoordig bewoond door buitenlanders.

Nadat zijn vrouw drie jaar geleden kwam te overlijden, trad bij de heer Alberse vereenzaming op, zo leert de documentaire die radiomaker Floris Alberse (23) over zijn opa maakte. Contact met zijn nieuwe buren heeft de oude man nauwelijks. Boven hem woont een Marokkaan met een Hollandse vrouw. Een keurige vent hoor, maar hij heeft zijn leven lang niet gewerkt . Alberse vraagt zich af waar de Noord-Afrikaanse buurman het allemaal van doet.

Floris Alberse gaat in zijn 30 minuten durend radiodocument op zoek naar de oorzaak van opa s onvrede. ,,Toen ik een jaar of 17 was, had ik altijd discussies met hem over buitenlanders, zegt hij.

,,Wij waren het zelden eens met elkaar. Inmiddels ben ik ouder, heb sociologie en journalistiek gestudeerd en ben ik vanuit die achtergrond nieuwsgierig naar zijn beweegredenen. Met het maken van deze radiodocumentaire ben ik ook beter gaan begrijpen waarom mijn opa zo denkt.”

 

Al snel wordt duidelijk dat Piet Alberse zich weliswaar niet meer thuisvoelt in zijn eigen buurt en zelfs de eigen stad, maar de mensen op wie hij het heeft gemunt, blijkt hij ook nauwelijks te kennen.

Floris daagt zijn opa uit door een Surinaamse buurman op koffievisite te laten komen en dan denkt de oude baas al snel genuanceerd. ,,Ik vind het leuk dat je gekomen bent,” zegt hij uiteindelijk bij het afscheid.

 

Klik op het pdf-bestand om het artikel te bekijken. Beluister de documentaire De flat van mijn opa.